Edebiyatın Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi

 Edebiyatın Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi

           Edebiyat, sözlü ve yazılı ürünler aracılığıyla toplumun kültürel birikimini oluşturur. Toplumun duygu, düşünce ve hayalleri; sosyal yaşamı, inançları ve değerleri onun aracılığıyla dile getirilir. Kısacası insanı ilgilendiren her şey edebiyatın ilgi alanına girer.

            Bir yazarın yazdığı tarihi bir kitap edebiyatın kendisidir ve yazarken kullandığı bilim tarihtir. Bir yazarın yazdığı herhangi yazı da edebiyattır ve yazar bu yazısında mutlaka bilim dallarına yer verir. Yer vermeden yazamaz. Yazsa bile ne kadar etkili bir yazı olacağı meçhul. Bu sebeple edebiyat diğer bilim dallarıyla doğrudan ilişkilidir.
            
            Victor Hugo'nun ''Sefiller'' kitabını ele alalım. Kitap başta Fransız İhtilali'ni anlattığı için yani tarihi anlattığı için doğrudan diğer bilim dalları ile ilişkilidir. Bunun yanında içinde psikoloji vardır. Ana kahramanın çektiği çileler, acılar her şeye rağmen hayata tutunması, tam mutlu oldum derken yine olayların başlaması da sosyoloji, psikoloji gibi sosyal bilimlerle ilişkisi olduğunu gösterir.
        
             Bunlara dayanarak diyebilirim ki edebiyat ve toplum birbirini etkiler ve geliştirir. Bilim dalları da gelişmesinde katkıda bulunur.

Buğra Akçakoyun

Popüler

Neyleyim

İYİ VE GÜZEL İNSANLARIN NESLİ TÜKENİYOR

Yalnızlar Limanı