Yaşayan Bir Kentle Yarım Kalmış Hikâye

      Yaşayan Bir Kentle Yarım Kalmış Hikâye

  Ağustos ayında başlar ötmeye Ağustos Böcekleri. Adı da ordan gelmez mi zaten? Sabah akşam demeden aralıksız öterler bizim burada. Bir yandan çamın rüzgardan gelen sesi diğer yandan Ağustos böcekleri. 
      Toros dağlarında huzur vericidir yaz ayı. Diğer mevsimler bu dağlarda biraz sert geçer. Ancak yaz geldi zaman sakinler buralar. Aslında sakinlemez. Yani hava kışa göre sakinler evet ancak bu sefer de insanlar gelmeye başlarlar. Adana ve Mersin'den nem ve sıcaktan kaçmak isteyen insanlar bu dağa gelirler. Yazı burda geçirirler. Yazları nüfusu artar dağların ardındaki bu ilçenin. 
       Suyu meşhurdur. Ülkenin dört bir yanına giden iki büyük markanın tesisleri buradadır. Burdan şişelere dolup yolculuğa çıkar. Tepeleri aşar, dağları geçer, bayırlardan geçer ve en son müşteriye ulaşır. Hiç tanımadığımız insanlar bizle aynı suyu içip serinler. Tren geçer bu ilçeden. Geceleri ya da bazen gündüzleri sesi gelir. Her ne kadar dağda yaşakta ilçeden geçen tren sesi buraya gelir. Güzel bir kent burası. Biz de kışları Adana yazları yayla yapanlardan biriyiz. Yerlisi değiliz ama öyle gibiyiz. Bu güzel topraklar yüzyıllardır insanlara ev olmuş, aş sağlamış, iş vermiş. 100 yıl önce burada kazanılmış ilk zafer. Evet tahmin edenler olmuştur. Burası Adana'nın ilçesi olan Pozantı. Atatürk tam yüzyıl önce trenle gelmiş buraya. Savaştan sonra yurdu gezerken uğramıştır. “Efendiler, bende bu milletin kurtuluşu yolunda ilk teşebbüs hissi, bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur…” sözüde Adana'yı önemli kılmıştır. Pozantı Cephesi'nde de ölüm uğruna savaşan Şehit Selahattin Çavuş ve arkadaşları Pozantı'nın düşmesine izin vermeyerek Adana'ya girilmesine engel olmuştur. 
       Çok önemli bir kenttir Pozantı. Tarihi açıdan da günümüz haliyle de çok kıymetlidir. İşte biz de Atatürk'ün gelip gördüğü bu kentte yazları gelip kalarak o çam kokusunu Ağustos böceklerinin sesini, buz gibi suyunu, güzel havasını içimize çekerek 2 ayımızı burada geçiriyoruz. Geçerken uğrayıp Şekerpınarı tesislerinden su içip, yemek yiyip, ilçede çarşıyı dolaşıp, Atatürk heykelini ve yanındaki çeşmeden soğuk su içip dolaşmak herkese tavsiyemdir.

Yazar: Buğra Akçakoyun

Popüler

Neyleyim

İYİ VE GÜZEL İNSANLARIN NESLİ TÜKENİYOR

Yalnızlar Limanı