Şevket Rado ve Çocuklar

ŞEVKET RADO VE ÇOCUKLAR
            "Çocuklarınızın bahtsız olmasının istemiyorsanız onlara ancak elde edebileceği şeyler istemeye alıştırınız." demiş bir yazısında Şevket Rado. Doğru da demiş. Böyle bir üstadın dediğinin doğruluğunu yargılamak bize düşmez ancak çocuklarımızın elde edemeyeceği şeyleri vaat edersek sonra gün gelir daha da büyüğünü ister. Ancak elde edemeyeceği şeyleri düşünmesi de iyi bir yandan. Büyük düşün büyük olsun demişler sonuçta. Büyük düşünmek, hayal kurmak iyidir.
       
            Günümüz büyük insanları nasıl olmuşta büyük adam olmuşlar? Elbette büyük düşünerek. Ancak büyük düşünen çocuklar bir yandan abartmamalı. Onlara kıyamayıp her istediğini alan babalar, çocuğunuz yarın öyle bir şey ister ki ağlar ağlar sonra yıkılır. İstediği şey olmadı diye. Bundan dolayı çizgi iyi belirlenmeli. İstediği bazı şeyler hayalinde bırakılmalı ki hayal gücü gelişsin. Eskiden ben ağaç dalını silah yapardım mesela şimdiki çocuklarda bu tür hayaller kurma yok, her şey ellerinin altında. Bu sebeple hayal güçleri düşük.
         
           Ayrıca bazen de para biriktirip harçlığı ile alması aldığı oyuncağı ya da her neyse aldığı şeyin daha kıymetli olmasını sağlar bu çocukta. Çocuk malının kıymetini bilir. İnsan hayalini kurduğu hedefi kendi kendine, kazıdığı tırnaklarıyla başarınca hayatı öğrenmeye başlar. İşte bundan dolayı çocuklarınızın bahtsız olmasını istemiyorsanız onlara elde edebileceği şeyler istemeye alıştırın, büyük hedefler iyidir. Güzel hayaller kurmasını sağlayın ve her istediğini yapmayın. Kendi ayakları üzerinde dursun, emeksiz yemek olmadığını öğrensin. Hayatı gerçek anlamıyla yaşasın. İnsanın bir şeyler başarması özellikle de bunu kendi emeği ile yapması güzeldir. Çocuklarınıza hayatı güzel öğretin.

Doğum ve ölüm tarihi bulunduğumuz bu ay(Nisan) olan Şevket Rado'yu sevgi ve rahmetle anıyorum.

Buğra Akçakoyun



Açıklama


Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar.
Doğum tarihi: 21 Nisan 1913, Radoviş, Kuzey Makedonya
Ölüm tarihi ve yeri: 9 Nisan 1988, İstanbul
Eş: Türkan Rado (1943–1988)
Doğum: Şevket Rado; 21 Nisan 1913; Üsküp, Makedonya

Popüler

Neyleyim

İYİ VE GÜZEL İNSANLARIN NESLİ TÜKENİYOR

Yalnızlar Limanı